www.grenaa-klinik.dk

Øre-Næse-Hals kirurgisk klinik i Grenaa

Snorken & Søvnapnø

Snorken

Mange mennesker snorker. Snorkelyden kommer fra vibrationer i det bløde væv i svælget, som opstår på grund af hvirvelstrømninger i luftstrømmen, når man ånder. Snorken i sig selv er ufarligt og meget almindeligt.

Det er fortrinsvis mænd, der snorker, og overvægt øger risikoen for snorken. Det er fordi fedtvævet sætter sig på halsens yderside, og imellem svælgets muskler, så svælgets diameter mindskes.

Vi har udstyr til diagnosticering og behandling af problemer med søvn .

Men hvis snorken samtidig er forbundet søvnproblemer, og hvis der er gentagne pauser i snorkelyden, kan det være tegn på obstruktiv søvnapnø.

Søvnapnø

Søvnapnø er et af de mest udbredte søvnproblemer i verden. Man forbinder ofte søvnapnø med snorken. Men det er pausen i snorkelyden, der er tegn på søvnapnø.

Søvnapnø er en pause i vejrtrækningen under søvn på 10 sekunder eller længere. Oftest er der tale om obstruktiv søvnapnø. Dette skyldes, at svælgets vægge under indåndingen suges mod hinanden og spærrer luftvejen.

Der er således tale om et kvalningsanfald. Søvnapnø kan ledsages af et alvorligt fald i blodets iltindhold. Iltmangelen vækker den pågældende en kort stund, hvorved kvalningsanfaldet ophæves.

En person med mange obstruktive søvnapnøer kan have mange korte opvågninger, som han dog sjældent selv oplever. Søvnen er derfor urolig og søvnkvaliteten stærkt forringet. De fleste med søvnapnø klager over unormal søvnighed og træthed om dagen.

Søvnapnø er farligt, hvis den ikke behandles. Det påvirker hjerte, blodtryk, blodomløb og puls. Ubehandlet søvnapnø gør det ogsa svært at få hverdagen til at fungere på arbejdspladsen og i hjemmet. Endelig er personer med søvnapnø til stor fare i trafikken. 

En måde at teste, hvorvidt man lider af søvnapnø er ved at udfylde Epworth Sleepiness Scale, en skala der vurderer graden af dagtræthed.