www.grenaa-klinik.dk

Øre-Næse-Hals kirurgisk klinik i Grenaa

Svimmelhed

Svimmelhed:
Der er mange årsager til svimmelhed, og ofte skyldes det ikke lidelser i balanceorganet i det indre øre.
For at tale om egentlig svimmelhed, som skyldes lidelse i balanceorganet, skal der være en bevægelses illusion.
Man kan føle at omgivelserne drejer rundt, eller at man selv roterer, eller at man har en fornemmelse af at gulvet gynger.

LØSE ØREKRYSTALLER, BPPV
Langt den hyppigste årsag til svimmelhed, som skyldes lidelse i balanceorganet, er løse ørekrystaller, også kaldet BPPV; benign paroxysmatisk positions nystagmus. Dette er en godartet sygdom, hvor der pludselig optræder svimmelhed. Dette skyldes at små stykker nedbrudt materiale, i form af krystaller, fra det indre øre havner det forkerte sted i det indre øre; nemlig i en af de tre buegange, som findes på hver side.
Det starter ofte om natten, dvs. man vågner med svimmelhed. Svimmelheden udløses af hoveddrejning, eller når man vender sig i sengen. Den kan også komme, når man bøjer nakken bagover; barberer sig eller skal nå noget på øverste hylde. Svimmelheden er meget voldsom, men varer gerne under et halvt minut. Man kan være utilpas bagefter. Lidelsen kræver grundig undersøgelse hos ørenæsehalslægen, og kan behandles ved at man ”hælder” ørekrystallerne hen på det rigtige sted i det indre øre ved bestemte hoveddrejninger, og dermed kommer af med sin svimmelhed. Efterfølgende kan der være behov for flere behandlinger, og man kan også lave nedenstående øvelser derhjemme efter lægens anvisning.

VIRUS PÅ BALANCENERVEN, NEURITIS VESTIBULARIS
Er en pludseligt optrædende rotatorisk svimmelhed ledsaget af kvalme eller opkastning. Man vågner ofte med symptomerne. Det kan være svært at holde sig oprejst, man falder typisk til den samme side hver gang. Det kan være nødvendigt at kravle for f.eks. at komme på toilettet. De akutte voldsomme symptomer forsvinder ofte efter 1-2 dage. Efter 3-4 dage kan man bevæge sig selvstændigt. Svimmelhed og usikkerhed kan vare i flere uger til måneder. Når den akutte fase er overstået, kan man genvinde sin balance ved daglige øvelser; se nedenfor. Disse øvelser er meget vigtige, man kan ikke hvile sig rask ved denne sygdom !

HJEMME ØVELSER

1. Sæt dig ned og fæst blikket på et punkt som befinder sig på 1,5- 2 meters afstand. Drej derefter hovedet hurtigt fra side til side, - uden at slippe punktet med blikket. Øvelsen skal udføres i cirka 15 sekunder. Man kan lettere holde takten og tiden, hvis man samtidigt tæller:
Ettusind og et, etttusind og to,- osv. til ettusind og femten.

2. Stil dig op og berør en fast genstand (en stol eller et bord) ganske let med en finger. Gentag derefter, således stående, øvelse 1. (Drej hovedet hurtigt fra side til side, - uden at slippe punktet med blikket). Øvelsen skal udføres i cirka 15 sekunder

3. Bliv stående, slip genstanden med fingeren og drej hovedet hurtigt fra side til side - uden at slippe punktet med blikket. Som i øvelse 1.

4. Bliv stående og luk øjnene. Drej hovedet hurtigt fra side til side, som i øvelse 1.
Forsøg at gennemføre øvelsen, idet du forestiller dig at se på det samme punkt som tidligere.

5. Bliv stående og luk øjnene op. Gentag øvelse 1 , idet du denne gang bevæger hovedet op og ned, i stedet for fra side til side.

6. Fæst blikket på et punkt i øjenhøjde og gå derefter fremad mod punktet, mens du drejer hovedet fra side til side.
Fortsæt i ca. 15 sekunder, idet du som tidligere tæller:
Ettusind og et osv., - til etttusind og femten.

7. Stil dig på en sofapude eller lignende i et hjørne og sæt en stol foran Dem, med stoleryggen vendt mod Dem.Forsøg derefter at balancere på puden i ca. et minut. Først med åbne øjne og derefter med lukkede øjne. Hvis dette er for vanskeligt, kan man støtte sig til stoleryggen med en enkelt finger.

8. Stil dig på en sofapude eller lignende i et hjørne med et halvfyldt glas vand i hånden. Sæt en stol foran dig med stoleryggen vendt mod dig.
Koncentrer dig derefter om glasset med vand. Stå med åbne øjne i ca. et minut, og gentag derefter øvelsen med lukkede øjne.
Eventuelt kan du støtte dig til stoleryggen med en finger.

9. Gå tur udendørs i mindst 30 minutter idet du, med jævne mellemrum, “ kigger på butiks vinduer“, - det vil sige drejer hovedet fra side til side .
Er dette for vanskeligt kan man, til at begynde med, lede en cykel for at få støtte.